Mezőgazdasági hírek

A dráguló tej újra átárazza a piacot

2019. január 26., szombat
Bár az áfa-csökkenés hatására januártól olcsóbb a hűtést igénylő és nem igénylő tej egyaránt, ám a jelentős költségnövekedés miatt rövidesen annyiba kerülhet újra a tej, amennyi az adómérséklés előtt volt. A kaposvári tejüzem februártól 6-8 százalékkal drágábban szállítja a tejet a megrendelőinek.

– A munkabér és a szállítási-logisztikai költségek emelkedésén kívül a növekvő energiaárak valamint a dráguló csomagolóanyag is hozzájárul a tej árának változásához – mondta a sonline.hu-nak Szommer Gábor, a Tej Terméktanács elnökségének egyedüli somogyi tagja, aki egyben a kaposvári tejüzem kereskedelmi igazgatója.

– A nyerstej csupán egy a sok tétel közül, amely alapvetően befolyásolja a bolti tej árát. A termelők januárban nagyjából literenként 105-106 forintot kapnak egy liter tejért, míg tavaly novemberben száz forintnál kevesebbet fizettek nekik.

A kiadások jócskán megnőttek, ezek közül is kiemelkednek a bérköltségek. Egy öt éves időszakot alapul véve megállapítható: amíg egy liter feldolgozott tejre eső munkabér-költség 2014-ben 5-6 forint körül alakult, ez jelenleg már 10-11 forint.

Szommer Gábor rámutatott: a szállítási-logisztikai kiadásokról viszonylag ritkán esik szó, pedig ez is számottevő tétel a tejfeldolgozóknál. Az utóbbi egy évben nagyjából nyolc százalékos emelkedést mutattak ki, s a többször dráguló gázolaj sem könnyíti meg a feldolgozók életét, bár az utóbbi időszak üzemanyagár csökkenése némiképp tompítja a gondokat. Az áramköltség is az előre tervezhető, biztos költségek között szerepel: a kaposvári tejüzem évente közel 100 millió forintot költ erre. S érzékeny tételként jelentkezik a gyártáshoz nélkülözhetetlen vegyszerek, illetve csomagolóanyagok drágulása. Iparági információk szerint utóbbi ára idén 5-8 százalékkal emelkedhet.– A kaposvári tejüzem a költségek növekedése miatt februártól árat emel – tudta meg a sonline.hu Szommer Gábortól. – Várhatóan literenként 10-14 forinttal drágul a tej, partnereinket már értesítettük a cég döntéséről.

A kaposvári tejüzemben naponta 150 ezer liter tejet dolgoznak fel, közel 400 partnercégnek szállítanak, s 30 tejtermelővel állnak kapcsolatban. A beszállított tej mintegy 85 százaléka somogyi. Szommer Gábor szerint újabb tejáremelés augusztus végén, szeptember elején várható, addigra kiderül, hogy milyen piaci folyamatok zajlanak le a nagy nyugat-európai tejtermelő országokban, s a költségeket tekintve az sem mellékes, hogy miként alakulnak majd a hazai takarmányárak. A kereskedelmi igazgató amondó: ebben a helyzetben kiemelten fontos szerepet játszik a fejlesztés.

A hatékony termelés érdekében új, modern gépeket vásárolnak a sajtüzembe,

a beruházásra több mint 500 millió forintot fordítanak. Az új, magas hozzáadott értékű termékkel előreláthatóan 2020-ban jelentkeznek a piacon.

– Szerencsések vagyunk, mivel saját magunk termeljük meg a takarmányt – mondta Szalai Norbert somogyaszalói családi gazdálkodó. – Nagyjából 25 hektáron van lucernánk, s ezen kívül rét és kaszáló. Összesen 42 tehenet tartunk, a tejet kaposvári tejautomatáinkban, illetve a piacon adjuk el. Akkor lenne érzékelhető változás a tejágazatban, ha a termelőknek normális árat fizetnének.A vállalkozó szerint aki nem bírja a versenyt, könnyen előfordulhat, hogy előbb-utóbb borjak nevelésére és eladására áll át.

Bár nem könnyű a váltás, mivel ebben az esetben évente egyszer van nagyobb bevétel, míg a tejértékesítésnél havonta kapnak pénzt a gazdálkodók.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu