Mezőgazdasági hírek

A cél, hogy működjön az ágazat

2021. május 3., hétfő

A tavaly óta tartó takarmányár-emelkedés már sajnos áldozatokat is követelt: vannak például olyan baromfihizlalással foglalkozó termelők, akik úgy döntöttek, egyelőre szüneteltetik ezt a tevékenységet. A folyamatos veszteségtermelés helyett inkább a munkásaikat a gazdaságukon belül átcsoportosítják, hogy ne kelljen őket elbocsátani. A helyzet mindenképpen valamiféle beavatkozást igényel.

A 2020-as agrárcenzus megmutatta, hogy az állattenyésztési ágazat aránya a mezőgazdaságon belül tovább romlott, holott szinte minden fórumon azt hallani, hogy az agrár-élelmiszeripari ágazat értékesítésében növelni kell a feldolgozott termékek arányát.Zászlós Tibor, a MÁSZ elnökeFotó: Bokor ÁdámZászlós Tibor, a Magyar Állattenyésztők Szövetsége elnöke:

Ezért rendkívül szükségesnek ítélem az állami odafigyelést, az állami támogatást. A nemzeti támogatások egy részének az állattenyésztésbe való bizonyos átcsoportosítását, bizonyos termeléshez kötött támogatásoknak a kialakítását.Ezt kell kihasználnunk, hogy ezt a válságot is túléljük, úgy, mint annak idején 6-7 évvel ezelőtt a tejválságot, hiszen akkor Európa legnagyobb támogatását kapta a magyar termelő.

Azzal együtt, hogy bizony akkor is nagyon-nagyon oda kellett figyelni neki az életben maradásra, nagyon oda kellett figyelni a költségcsökkentésre és bizony nagyon komoly részt vállalt a válság áthidalásában, de együttes erővel akkor is sikerült ezt megoldani, hogy nem csökkent az állomány, a tejelő állomány stagnált, és ezt kell elérnünk most is minden ágazatban mert hosszú távon igenis emelkedni kell az áraknak

Fotó: Bokor Ádám

Minden szakértő azt mondja, hogy az inputanyagok árának emelkedése előbb-utóbb növeli a fogyasztói árakat – bár ezt az akciós húsárakon még nem látni. Az állattartóknak azonban a leálláson kívül a nyilván a termelés takarékos fenntartása és a fejlesztés az alternatíva.Zászlós Tibor, a Magyar Állattenyésztők Szövetsége elnöke:

Ezt viszont már nagyon sokszor elmondtuk az állattenyésztőknek, hogy a saját maguk által csökkenthető költségeket tegyék meg. Meg is teszik. Tehát itt ebben a tekintetben lassan már a végére járunk, hiszen a precíziós állattenyésztés is kezd egyre nagyobb teret ölteni. Bizony, azok a telepek, amelyek korszerű technológiával, innovatív beruházással rendelkeznek, ott a határon vannak a költségmegtakarítás tekintetében. De egy olyan külső erő, mint a takarmányár-emelkedés, de ebben mondhatok mást is, hiszen a csomagolóanyagok ára is emelkedik, a higiéniai szabályok betartásának költségei emelkednek, a forint és valutaárfolyamnak a kedvezőtlen változása ugyancsak sújtja nyilvánvalóan az állattenyésztőket. nem beszélve arról a rendkívül sok állati és állattenyésztést sújtó vírusról, ami ez elmúlt időszakban az ágazatokat érintette.

Itt beszélhetünk a madárinfluenzáról, az afrikai sertéspestisről, vagy épp a covid-vírust, amellyel az utóbbi időszakban meg kellett a mezőgazdaságban küzdeni. De hát ahogy mondani szokás, teher alatt nő a pálma, vagyis azok a termelők, akik hivatásként tekintenek az állattenyésztésre, vagy az agráriumra, meg fogják találni azokat a lehetőségeket, hogy a termelést a jelenlegi, vagy akár magasabb színvonalon is folytassák. A jelen helyzetben a termelés felfüggesztése mellett döntő gazdálkodó a leállást istállófejlesztésre, új technológia bevezetésére is felhasználhatja, vagy egy ilyen helyzet lehetőséget ad a családi munkamegosztás és felelősségi rendszer átalakítására is – a cél, hogy működjön az ágazat.

Fotó: Csatlós Norbert

Zászlós Tibor, a Magyar Állattenyésztők Szövetsége elnöke: Amikor generációváltásról beszélünk az állattenyésztésben, és a mezőgazdaságban általában, akkor a fiatalokat erre a nagyon szép, de nagyon kemény pályára kell orientálni.És ha nincs megélhetési lehetőség benne, nincs stabilan kiszámítható jövedelem, akkor bizony nagyon nehéz lesz az ifjú gazdákat az állattenyésztésre rábírni, hiszen nekik is a szabadságuk van, családjuk van, amire időt akarnak szánni. És ez bizony 365 vagy 366 napos elfoglaltság. Még egyszer mondom, nagyon szép, nagyon kreatív munka, de nagyon is kemény és embert próbáló feladat ez.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu