Mezőgazdasági hírek

A biotermékek áfa-csökkentését szorgalmazzák

2022. február 23., szerda

Áfa-csökkentéssel is ösztönözné a biogazdálkodás nagyobb térnyerését a németországi ökológiai gazdálkodás ernyőszervezete, a BÖLW. Az ökológiai gazdálkodás nem jár negatív környezeti következményekkel, ezt lehetne ilyen módon is figyelembe venni – fogalmaznak.

A vevők és a gazdálkodók is egyet akarnak, hiszen évről évre nő a bioélelmiszerekre költött összeg (legutóbb 5,8% volt a plusz), és már minden hetedik gazdaság biotermesztést folytat, miközben töretlen az átállási kedv. A politikai szándék is megvan, 2030-ra az a célkitűzés, hogy 30%-ra növekedjen a biotermesztés aránya Németországban. Most már a politika, elsősorban Cem Özdemir szövetségi agrárminiszter feladata, hogy minden szóba jöhető eszközzel igyekezzen támogatni a megvalósulást, fogalmaz Tina Andres, a BÖLW elnöke. Egy erről kiadott sajtóközleményben„az élelmiszerlánc megújuló energiájának” nevezte a biogazdálkodást, úgy fogalmazva, hogy ez az az eszköz, amivel a kormány kitűzött céljai megvalósíthatók, ám ugyanolyan rendszerszintű fordulatot igényel az átállás, mint a szénről napenergiára váltás.

Egy felmérés szerint a gazdák ötöde fontolgatja az ökológiai gazdálkodásra átállást, olyan sokan, mint eddig még soha. Ugyanakkor a kitűzött 30%-os cél eléréséhez évente 12%-kal növekednie kell a bioterületnek, és persze vevőket is kell találni a megtermelt árura.

„Helyes iránynak tartanám, hogy a bioélelmiszer áfája alacsonyabb legyen, mint a konvencionálisoké” – fogalmazta meg egy online portálnak adott interjújában Tina Andres.Mivel ez a termesztésmód nem okoz semmi olyan környezeti kárt, amit a társadalomnak közösen kell elhárítania, megérdemel cserében ennyi kompenzácitót, fejtette ki.

Németországban egyébként számos élelmiszer áfája már így is csak 7% a normál 19% helyett, emlékeztet a szakember interjúja kapcsán a fruchthadel.de portál.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu