Mezőgazdasági hírek

2024-ben Kína diktál a globális terménypiacokon?

2024. február 29., csütörtök

A 2024-es Black Sea Grain Konferencián kiderült, hogy a gazdálkodóknak a jövőben a termelés növelése helyett a költségek csökkentését kellene előtérbe helyezniük.

Az Black Sea Grain Konferencia nyitó előadásán Dan Basse, az AgResource vezetőelemzője a globális terménypiaci várakozásait főként a makroökonómia és a geopolitika irányából mutatta be.

A következő időszak kihívásait az időjárási szélsőségek, a gazdálkodók csökkenő jövedelmezősége (globális gazda tüntetések), a fejlődő gazdaságok lassulása, az USA és Kína közt kibontakozó kereskedelmi háború és a piacok átrendeződése hozza.

Kína előnye: Az időjárás

A gazdálkodók jövedelmezősége globálisan jelentősen fog csökkenni a következő években, mert a gabona ára már a változó költségeket is egyre kevésbé fedezi. A jelenlegi Medve-piaci kilátásokból nehezen fog a piac kilépni, de az időjárás néhány régióban sokat változtathat az árakon.

Példaként említette az orosz búza helyzetét, mert egy kedvezőtlen időjárási helyzet (ami elég gyakori) jelentősen változtathat a búza piacán. A növekedő ár reményébe nem kapaszkodhatnak a termelők, ezért érdemes stratégiát váltani, és a termelés növelése helyett a költségek csökkentését előtérbe helyezni.

A terménypiacokra nagy hatással van a fejlődő gazdaságok növekedésének lassulása, mert ez is felesleget termel. Például a várakozások ellenére Kína a Covid utáni újranyitás ellenére sem nőtt nagyot, ezért kevesebbet vásárolnak a kínai importőrök az olajos magvakból és a gabonákból is, ami terményfelesleghez vezet több exportőrnél.

Forrás: Agroinform