Mezőgazdasági hírek

Pegaso F – Kívül belül véd szőlőperonoszpóra ellen

2018. május 16., szerda

A szőlőperonoszpóra mind a világon, mind Magyarországon a szőlő egyik legveszélyesebb kórokozója. A károsítása nyomán 80-100 %-os lomb- és fürtkár alakulhat ki. Az erős fertőzés következtében a szőlőszemek nem cukrosodnak, a szőlővessző pedig – a korán lehullott levelek miatt – nem érik be. A rosszul beérett vesszök akár el is fagyhatnak tél folyamán. A peronoszpóra elleni védekezés az alapja a gazdaságos és biztonságos szőlőtermesztésnek. Erős peronoszpóra járványok általában a csapadékos évjáratokban alakulnak ki.

A peronoszpóra elleni védekezésben ad segítséget a Pegaso F készítményünk, mely két hatóanyag (valifenalát és folpet) gyári kombinációját tartalmazza. A valifenalát a karbonsav-amidok csoportjának legújabb tagja és kiváló hatékonysággal rendelkezik a peronoszpóra és fi toftóra fajok ellen.

Miért a Valifenalát?

  • Mert hatékonyan akadályozza meg a gomba spórák csírázását, gátolja a fertőzési struktúrák (csíratömlő, légzőhólyagok) kialakulását, mely a sejtfal szintézis zavarának, gátlásának következménye.
  • Mert a kezelés után a hatóanyag gyorsan megkötődik a levelek viaszrétegében – kontakt hatás -, és kiváló mélyhatású tulajdonságának köszönhetően felszívódik a levélbe is. Ezáltal biztosít hatékony védelmet, mint a levél és bogyó felületén és szöveteiben egyaránt. Kívül-belül védi a szőlőt.
  • Mert felszívódva növeli a szőlő természetes védekező képességét azáltal, hogy felerősíti a növényben lévő speciális gének működését, melyek fokozzák a természetes védekezésért felelős fehérjék képződését.
  • Mert hosszú ideig, akár 14 napig képes védeni a szőlőt.

Valifenalát hatása:

A valifenalát gátolja a kórokozó gomba sejtfalait is azok alkotórészei (foszfolipidek) bioszintézisét, ezáltal két helyen is meggátolja a gombafertőzések kialakulását: egyfelől „feloldja” a növények felületére került gombaspórák sejtfalát, valamint károsítja a kialakuló gombafonalakat a növény belsejében is.

A növénybe felszívódó valifenalát megelőző és gyógyító hatással is rendelkezik:
  • Megelőző hatása a zoospórák csírázásgátlásán alapul, ugyanis megakadályozza a csíratömlő és a légzőhólyagok képződését, illetve a sejtfal kialakulását is.
  • A gyógyító hatását a növényi szövetek belsejében aktív növekedésben lévő micéliumvégződések sejtfalának pusztításával fejti ki.

Javasolt felhasználás

Pegaso F-et borszőlőben 2 kg/ha dózissal juttassuk ki peronoszpóra, orbánc és szürkepenész ellen. Készítménnyel a peronoszpóra fertőzés korai időszakában – virágzás kezdetétől fürtzáródásig – megelőző jelleggel, a fertőzési nyomástól függően 10-14 napos időközönként szükség szerint célszerű védekezni. Súlyos fertőzésveszély estén a rövidebb 10 napos permetezési forduló ajánlott. Minden esetben törekedni kell az egyenletes és teljes permetlé fedettségre még a lombozat belsejében is. A Pegaso F egy tenyészidőszakban maximum 3 alkalommal használható.

Forrás: magro.hu

Share