Mezőgazdasági hírek

Kell-e vitaminozni a nyulakat?

2018. május 16., szerda
Az utóbbi időszakban a megszokottnál kevesebb csapadék hullott – nem mondhatjuk el, hogy sok aranyat érő májusi eső esett, ennek ellenére bőséges zöldtakarmányt nyújt a kiskert nyulaink részére. Sokakban felmerül a kérdés, kell-e, hasznos-e az elkövetkező hónapokban ilyen esetben vitaminkészítményekkel is kiegészíteni állataink takarmányát.

A nyúl a többi kisemlőshöz képest is igen sokféle vitamint igényel, így A-, D3- és E-vitamint, kolint, pontoténsavat, niacint, piridoxint és riboflavint is. A régi nyulászhagyományok szerint a vitaminok biztosítását gyakorta a sárgarépával oldották meg, ami valóban valóságos kincsesháza az említett anyagoknak.

Különösen karotinból találhatunk belőle a többi növényhez képest jócskán nagyobb mennyiséget, mely az A-vitamin képzéséhez nélkülözhetetlen. Karotinból összehasonlításként a paradicsomban hatszor, a zöldpaprikában nyolcszor kevesebb található meg. Ráadásul a különböző növények közül a legjobban a legtöbb nyúl a sárgarépát kedveli, melynek termesztése is egyszerű, még a kezdő kiskerttulajdonosok is könnyen megbirkózhatnak vele.

Ezenkívül a spenót lehet még hasznos vitaminbomba a nyulak számára. Meg kell még említenünk még a szabadföldi termesztésű salátát is, mely különösen gazdag lehet vitaminokban. Ez azonban nem egy nyúlnál hasmenést okozhat, így állataink takarmányozásánál elővigyázatosan használjuk.

Amennyire lehet, a tavasztól őszig tartó időszakban minél többféle zöldtakarmányt etessünk velük, hiszen változatos takarmány esetén nemcsak többet fogyasztanak, hanem a különféle vitaminokból és ásványi anyagokból is megfelelő mennyiséghez juthatnak, hiszen ezekből egy-egy növényfaj különböző mennyiséget tartalmaz.

Tehát nem indokolt, sőt adott esetben káros is lehet, ha a tavasztól őszig tartó időszakban változatos és bőséges zöldtakarmány esetén nyulainkat még kiegészítő vitaminkúrára is fogjuk.
Forrás: Kistermelők Lapja/magyarmazogazdasag.hu
Share