Mezőgazdasági hírek

A lombtrágyák és a biostimulátorok robbantottak a növényvédő szerek piacán

2018. május 14., hétfő

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet statisztika jelentése szerint megkedvelték a gazdák igénye nőtt a a lombtrágyák, a növénykondícionálók és a biológiai készítmények iránt. Ezek fogytak tavaly a legnagyobb mennyiségben, miközben értékben még mindig a legkisebb részt képviselik a növényvédő szerek piacán.

A növényvédő szerek felhasznált volumene 2017-ben 7,3 százalékkal emelkedett 2016-hoz képest, értékben pedig mintegy 2 százalékos növekedés volt tapasztalható. A gombaölő szerek iránti igény nem változott 2017-ben az előző évhez képest, a rovarölő szereké viszont 4 százalékkal növekedett. A gyomirtó szerek eladott mennyisége 3 százalékkal esett vissza, miközben az egyéb szereké 26 százalékos növekedést mutatott a 2016. évi forgalomhoz képest – írja az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) elemzése.

A herbicidek közül 2017-ben a legnagyobb mennyiségben a Fozát 480 szert használták a gazdák, ugyanis a gyommentesítés mellett állományszárításra is alkalmas, valamint alkalmazható szinte minden növénykultúrában. A második legnagyobb mennyiségben kukorica-gyomirtó szert permeteztek ki a termelők (Lumax). A gombaölők közül a kéntartalmú szerekre volt a legnagyobb a kereslet, amelyeket elsősorban az őszi kalászosok, a borszőlő és egyes korán virágzó gyümölcsfák esetében használnak. A peszticidek közül a legnagyobb arányban a talajfertőtlenítő szerek fogytak, amelyeket elsősorban tavasszal juttatnak ki a termelők a vetéseket megelőzően. Az inszekticedek közül a két legnagyobb tavaszi szántóföldi kultúrában használatos szerből fogyott a legnagyobb volumen (Kentaur 5 G). Az AKI által megfigyelt egyéb szerek közül a rágcsálóirtásra használatos Redentinből fogyott a legtöbb.

A peszticidek 2017. évi nettó árbevétele 108,8 milliárd forintot tett ki, ami 2 százalékkal haladja meg a 2016. évi bevételt. A különböző hatásmechanizmusú szerek értékesítési árait vizsgálva megállapítható, hogy a gyomirtó szerek átlagára 13 százalékkal nőtt, a gombaölőké 4, a rovarölőké 3 százalékkal csökkent, míg az egyéb szereké 23 százalékkal esett vissza.

Növekedett az import és az export is

A külkereskedelmi forgalom alapján megállapítható, hogy 2017-ben a növényvédőszer-import volumene 15,5 százalékkal, míg az exporté 26,5 százalékkal nőtt 2016-hoz képest. A tárgyévben 52,5 ezer tonna növényvédő szert hoztak be az országba 122,5 milliárd forint értékben. Az elmúlt nyolc év forgalmi adatai alapján (2010–2017) hazánk elsősorban importorientált volt, azonban ez 2017-re megfordult, ugyanis mind volumenben, mind értékben az export irányába tolódott el. Az export értéke a tárgyévben 173,3 milliárd forint volt, amely több mint 40 százalékkal haladta meg az import árbevételét.

Forrás: magro.hu

Share Button

Share