Mezőgazdasági hírek

1 millió hektárral nem lehet nagyon mellé lőni

2018. április 27., péntek

Az USA-ban a kukorica termőterülete nem változik számottevően az idén a 2017. évihez képest, és 36 millió hektárt foglal majd el. A hazait 1 millió hektárra várják.

Az IGC elemzői úgy vélik, a 2017/2018. gazdasági évihez hasonló területről, 185 millió hektárról takaríthatnak be búzát a gazdák világszerte a 2018/2019. gazdasági évben. Kiindulva abból, hogy a vetési kampány éppen elindult az északi féltekén, igen korai nyilatkozni a várható termésről. Mégis már mind az IGC, mind a Tallage közölte várakozásait: előbbi 1052 millió tonnára (+1 százalék), utóbbi 1025 millió tonnára becsüli (+2 százalék) az új szezon kukoricatermését. Az USA agrárminisztériuma szokás szerint május elejéig vár előrejelzésével.

A világ legnagyobb kukoricatermelő és -exportőr országában, az USA-ban a 2017. évivel közel azonos területen, 36,4 millió hektáron vethetnek a termelők kukoricát. Az Európai Unióban sem várható a termőterület számottevő változása, 8,6 millió hektár lehet az idén is (Tallage). A magyarországi vetési szándékot illetően egyelőre nem áll rendelkezésre hivatalos adat, ugyanakkor a francia szakértők 1 millió hektár termőterületet jeleznek, a 2017. évihez hasonlót. Az APK-Inform tanácsadó ügynökség tájékoztatása szerint Oroszországban kezdetét vette a kukorica vetése, 3 millió hektár körül várható a növény termőterülete.

A chicagói árutőzsdén 150–155 dollár/tonna között hullámzott a kukorica legközelebbi lejáratra szóló jegyzése április első felében. A párizsi árutőzsdén a termény fronthavi jegyzése 168 euró/tonnáig emelkedett április első dekádjában, majd 165 euró/tonnáig ereszkedett. Magyarországon, a Budapesti Értéktőzsde árupiaci szekciójában 48 ezer forint/tonnán stagnált a termény májusi jegyzése. A Magro.hu adatai szerint átlagosan 45 ezer forint/tonna termelői áron cserélt gazdát a takarmánykukorica április első hetében, az egy évvel korábbinál 15 százalékkal magasabb áron.

Forrás: AKI és Magro.hu

Share